Formannskapet 18.06.2015 - PS 76/15 Mulig fusjon mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag

Saksbehandler: Jostein Grimstad

Arkivref : 2015/3971 - /

Formannskapet 18.06.2015 76/15

Rådmannens forslag til vedtak:

Formannskapet i Verdal tar forslag om å starte fusjonsforhandlinger mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland til orientering.

Styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag er det kompetente organ til å fatte slik beslutning, og formannskapet i Verdal legger til grunn at de valg som styret gjør er de riktige for en framtidig sterk utdannings- og samfunnsinstitusjon.

Ingen

Kunnskapsdepartementet (KD) har i Meld. St.18 «Konsentrasjon for kvalitet» - Strukturreform i universitet- og høgskolesektoren (UH) synliggjort utfordringer, muligheter og mål regjeringen har i arbeidet for å sikre sektorens kvalitet og utvikling.

Med bakgrunn i dette har styret i Høgskolen i Nord Trøndelag (HiNT) bedt om en utredning av mulighetene som finnes i en fusjon mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland (UiN). Utredningen/rapporten skal danne grunnlag for styrets behandling og beslutning i saken.

Styret ved HiNT har valgt å ta stegvise beslutninger, slik det fremkommer av rapporten. I styrets første behandling av saken den 30.10.14 vedtok styret tre uprioriterte og mulige strategier for HiNT, basert på utredningen «HiNTs strategiske posisjon 2020»:

Sitat

I den vedlagte rapporten beskrives det som krevende å avstemme interne prosesser og beslutninger opp imot andre UH-aktører, da noen aktørers beslutning har hatt stor innvirkning på HiNTs mulige veivalg (NTNU, 28.1.15).

Med bakgrunn i dette vurderte styret i HiNT pr februar 2015 at de sto igjen med to reelle alternativer for videre utredning; selvstendighet og fusjon med Universitetet i Nordland.

Styret i HiNT vedtok i styremøtet den 12.2.2015:

1. En fusjon med UiN vil kunne styrke HiNT faglig og bringe enda et universitet til Midt-Norge. Styret anser dette som en mulighet som skal utredes, etter initiativ fra begge institusjoner.
  2. Styret vurderer HiNTs sterke regionale posisjon i Midt-Norge som et godt utgangspunkt for å bygge fremtiden videre på selvstendighet
  3. Styrets vedtak meldes inn til Kunnskapsdepartementet som innspill til arbeidet med Stortingsmelding om kvalitet og struktur i høyere utdanning

Styrevedtaket den 17.3.215 konkretiserte nærmere utredningsoppdraget og prosess fram mot beslutning for fusjonsforhandlinger:

1. Styret for Høgskolen i Nord-Trøndelag ber om at følgende punkter utredes som grunnlag for endelig styrebehandling av nyskaping gjennom sammenslåing med Universitetet i Nordland:
    - Faglige muligheter og utfordringer
    - Regionale muligheter og utfordringer
    - Organisatoriske muligheter og utfordringer
    - Økonomiske muligheter og utfordringer
  2. For å sikre kvalitet og forankring i arbeidet, ber styret om at de ansatte, studentene og fagforeningene blir involvert i utredningsarbeidet slik det legges opp til i saksutredningen
  3. Selvstendighetsalternativet kan avhenge av samarbeidsavtale med NTNU. Styret ber om at grunnlag for samarbeid med NTNU om 5-årig grunnskolelærerutdanning blir utredet parallelt med prosess for nyskaping gjennom sammenslåing med Universitetet i Nordland
  4. Beslutning om fusjonsforhandlinger med Universitetet i Nordland fattes av styret den 25.6.2015

Rapportens kapitel 7 inneholder anbefaling til styret, og argumentasjon for denne. Etter en helhetlig vurdering av faglige, regionale, organisatoriske og økonomiske muligheter og utfordringer - i hovedsak basert på innspill og anbefalinger fra arbeidsgruppene – anbefaler administrasjonen i HiNT styret å vedta fusjonsforhandlinger med UiN. Styret ved HiNT skal behandle denne saken 25. juni 2015, og har bedt om uttalelser fra kommuner i forkant av dette møtet.

En fusjonering med Universitetet i Nordland, slik styret ved HiNT inviteres til å fatte forhandlingsvedtak om, er i mange sammenhenger å se et mulighetsbilde motsatt veg av «det vanlige». Det er også motsatt veg av svært mange av samhandlingsmønstrene mellom Verdalsmiljøet og HiST og NTNU.

HiNT har en solid posisjon i fylket i dag, og er oppsatt på å være en markant utdannings- og samfunnsaktør også framover. Det er etter rådmannens vurdering HiNT selv som er best egnet til å vurdere hva som er mest tjenlig for HiNT i den pågående reformprosessen. Dette med hensyn til marked, kompetanse, økonomi, relevans og samfunnsposisjon. Med denne bakgrunnen gjør ikke rådmannen ytterligere vurdering av en konkret utredning om fusjon.

Publisert: 06.12.2011 08:13 Sist endret: 17.06.2015 14:47