Kommunestyret 29.08.16 - PS 67/16 Anne Grytbakk - Søknad om fritak fra kommunale verv pga flytting fra kommunen

Saksbehandler: Line Therese Ertsås

Arkivref : 2016/4358 -/

Formannskapet 18.08.2016 84/16
Kommunestyret 29.08.2016 67/16

Saksprotokoll i Verdal formannskap - 18.08.2016

BEHANDLING:
AP v/Ove Morten Haugan fremmet følgende forslag til pkt. 2:
«Nytt 1. varamedlem i rådet for likestilling av funksjonshemmede: Torunn A. Rotmo»

Forslag på nytt 3. varamedlem i skatteutvalget vil komme i kommunestyrets møte.

Det ble votert punktvis med følgende resultat:
Rådmannens forslag til innstilling pkt. 1 – enstemmig vedtatt.
Forslag fra AP til pkt. 2 – første ledd – enstemmig vedtatt.

INNSTILLING:

1. Kommunestyret fritar Anne Grytbakk fra sine kommunale verv for resten av valgperioden pga flytting til annen kommune.
  2. Nytt 1. varamedlem i rådet for likestilling av funksjonshemmede: Torunn A. Rotmo.
    Nytt 3. varamedlem i skatteutvalget:

2. Nytt 1. varamedlem i rådet for likestilling av funksjonshemmede:
    Nytt 3. varamedlem i skatteutvalget:

Anne Grytbakk søker i mail datert 19. mai 2016 om fritak fra sine kommunale verv pga flytting til annen kommune.

Anne Grytbakk er 11. vara for Arbeiderpartiet i kommunestyret. Hun er i tillegg innvalgt på fellesliste AP/H/KRF i følgende utvalg:

• 1. vara i rådet for likestilling av funksjonshemmede i Verdal kommune.
  • 3. vara i skatteutvalget

Rådet for likestilling av funksjonshemmede har følgende medlemmer fra felleslista AP/H/KRF:

Fellesliste AP/H/KRF:
Medlemmer:

1. Berit G. Nessø (AP), leder
  2. Kristoffer Nicolaysen (AP), nestleder

Varamedlemmer:

1. Anne Grytbakk (AP)
  2. Anne Lise Dolmen (KRF)

Skatteutvalget har følgende medlemmer fra felleslista AP/H/KRF:

Fellesliste AP/H/KRF:
Medlemmer:

1. Håkon Lyngsmo, leder (AP)
  2. Geir Singstad (AP)
  3. Ann-Maj Hovdahl Holmli, nestleder (H)

Varamedlemmer:

1. Bjørn Holmli (AP)
  2. Torunn Rotmo (AP)
  3. Anne Grytbakk (AP)

Kommuneloven har bl.a. følgende bestemmelser for fritak:

Ǥ 15.Uttreden. Suspensjon.
1. Den som taper valgbarheten til et folkevalgt organ i valgperioden, trer endelig ut av dette. Hvis tap av valgbarhet skyldes registrert utflytting fra kommunen eller fylkeskommunen for to år eller mindre, trer vedkommende ut av vervet for den tid utflyttingen varer.»

Kommuneloven har følgende bestemmelser for opprykk og nyvalg:

Ǥ 16.Opprykk og nyvalg.
2. Hvis medlemmer av kommunestyret eller fylkestinget trer endelig ut eller får varig forfall, trer varamedlemmer fra vedkommende gruppe inn i deres sted i den nummerorden de er valgt hvis organet er valgt ved forholdsvalg. Er et kommunestyre valgt ved flertallsvalg, trer varamedlemmer inn i den nummerorden de er valgt.

3. Dersom et medlem av et annet folkevalgt organ enn kommunestyre og fylkesting, kommunestyrekomité og fylkestingskomité trer endelig ut, velges nytt medlem, selv om det er valgt varamedlem. Organet skal suppleres fra den samme gruppe som den uttredende tilhørte. Viser det seg at denne fremgangsmåten fører til at et kjønn vil bli representert med mindre enn 40 prosent av medlemmene i organet, skal det så langt det er mulig velges nytt medlem fra det underrepresenterte kjønn.»

Rådmannen vil ut i fra dette tilrå at søknaden om fritak imøtekommes.

Varamedlemmer i kommunestyret for Arbeiderpartiet rykker opp i uforandret rekkefølge.

Felleslista AP/H/KRF bes fremme forslag på nytt 1. varamedlem i rådet for likestilling av funksjonshemmede og nytt 3. varamedlem i skatteutvalget. Her må det tas hensyn til kjønnskvoteringsreglene.

Publisert: 06.12.2011 08:13 Sist endret: 19.08.2016 11:53