Det digitale rett til værs

De fleste kurvene for biblioteket gikk feil vei i annerledesåret 2020. Det store unntaket er digitale arrangement og lån av digitale bøker. Der spratt kurvene til værs!

Det var mye som gikk feil vei med statistikken for Verdal bibliotek i koronaåret 2020. Antall besøkende ble nesten halvert fra 63 339 i 2019 til 32 987 i 2020. Aktive lånere gikk fra 3601 til 3038. Og førstegangslån fra den fysiske samlingen til egne lånere dalte fra 55 992 til 40 069.

Biblioteksjef Bodil B. Breivikås ved Verdal bibliotek.- Tallene henger jo sammen med at biblioteket hadde stengt fra 12. mars til 31. mai. I mai hadde vi et tilbud om hentebibliotek, og det var en del som benyttet seg av det. Deretter hadde vi redusert åpningstid fram til etter høstferien. Til sammen gjør dette at biblioteket hadde stengt hele 19 % av våre ordinære åpningstider i 2020, forteller biblioteksjef Bodil B. Breivikås ved Verdal bibliotek.

Digitalt gjennombrudd

Samtidig viser fjorårsstatistikken at 2020 ble året mange lånere oppdaget muligheten til å låne digitalt fra biblioteket.

– I 2020 oppdaget mange lånere BookBites, appen vår hvor du hjemmefra kan låne både e-bøker og e-lydbøker. På digitale lån av
e-bøker og e-lydbøker har Verdal bibliotek en økning på 95 prosent i 2020, fra 2362 lån i 2019 til 4605 lån i 2020, forteller Breivikås.

Flere av bibliotekene i Trøndelag har kraftigere vekst på det digitale utlånet, og biblioteksjefen i Verdal tror vi vil se videre vekst på dette området.

– Vi ser at mange av dem som oppdaget BookBites under nedstengingen fortsatte å bruke dette tilbudet da biblioteket fikk mer ordinære åpningstider høsten 2020. Og i 2021 kommer vi til å bruke enda mer av mediebudsjettet vårt på dette området for å sikre at lånerne våre finner et godt tilbud også her, sier Breivikås.

Arrangement

Et annet område som ble kraftig påvirket av pandemien var arrangementene. I Bokåret 2019 hadde Verdal bibliotek en gledelig økning i antall gjester sammenlignet med foregående år, og også 2020 startet godt med stor aktivitet. 4. februar var over 70 gjester i biblioteket og hørte Marion Louise Rindsem fortelle om sin nye strikkebok, og hele 1500 gjester var innom i vinterferieuka.Siv Lomeland leser fra boka si "Alette og Jan. Det forheksede huset" for mange barn i Verdal bibliotek 18. februar 2020.

Men etter 12. mars måtte alle planer legges om.

- Da vi ble koronastengte, kastet vi oss rundt for å gjøre noe for innbyggerne som satt hjemme og ikke kunne komme til oss. Jeg må få rose personalet på biblioteket for kreativiteten og engasjementet de da viste. Vi har gjort mye nytt og spennende i koronaåret, og det vil vi fortsette med, sier Bodil B. Breivikås.

Verdal bibliotek endte med til sammen 97 åpne arrangement i 2020. Lesestunder og andre arrangement for skoleklasser og barnehagegrupper er ikke medregnet i dette tallet.

Promoteringen av Sommerles – leseaksjonen for barn hver sommer – måtte også skje digitalt. Barne- og ungdomsbibliotekar Karen Birgitte Borud tok utfordringen på strak arm, her som havfrue!

- Av disse 97 arrangementene var hele 58 digitale arrangement, og det gjør Verdal til det biblioteket i fylket med nest flest digitale arrangement. Bare Trondheim hadde flere, forteller Breivikås.

Trykk her for å se hvilke bøker som var mest utlånt ved Verdal bibliotek i 2020.

Publisert: 15.01.2021 16:44 Sist endret: 08.04.2022 13:02

Verdal bibliotek Johannes Bruns gate 2 7650 Verdal Besøksadr: Rådhusgata 2
Tlf: 95 10 78 22 Faks: - E-post: biblioteket@verdal.kommune.no
Åpningstid: Man/fre 10-15 Åpningstid: Tirs/ons/tors 10-18, Lør 11-14 Org.nr.: 938 587 418