Mest lånt i 2020

Her ser du hvilke bøker som var mest populære hos Verdal bibliotek i 2020. Og i kategorien faglitteratur for voksne har vi en verdaling på pallen!

Innenfor faglitteratur for voksne hadde «Veien til førerkortet» flest utlån med 52. «Anne Franks dagbok» kom på 2. plass med 29, mens «Sokker fra tåa og opp» av Marion Louise Rindsem tok 3. plassen med 25 utlån.

Bronsevinner Marion Louise Rindsem med boka «Sokker fra tåa og opp».

Trond Hallem, ansvarlig for faglitteraturen ved Verdal bibliotek.- Vi merket det godt på biblioteket da Verdal teaterlag satte opp «Anne Franks dagbok», da ble det enda mer etterspørsel etter ei bok som fra før har godt utlån. I tillegg er det artig å se at boka til Marion Louise Rindsem fra Verdal klarte 3. plass med sin bok «Sokker fra tåa og opp», sier Trond Hallem som har ansvaret for Verdal biblioteks samling faglitteratur for voksne. Han tilføyer at det er et særdeles produktivt og dyktig lokalhistoriemiljø i kommunen, og Verdal historielag sine årbøker kommer alltid høyt på lista over utlånte bøker. «Etterkrigstid i Verdal: fra stagnasjon til eventyrlig vekst» er et annet godt eksempel på historielagets produksjoner av høy kvalitet som har høye utlånstall på biblioteket.

Topp 15-lista innenfor faglitteratur viser at også opplæringsbøker lånes flittig:

- Våre bøker om det å ta førerkortet er svært populære, både på norsk, engelsk og arabisk. Det viser noe om hvor viktig biblioteket er for læring i voksen alder også, sier Hallem.

Tabell som viser topp 15 faglitteratur for voksne i 2020

Skjønnlitteratur voksen: Riley og Nesbø

Lucinda Riley stakk av med både 1. og 3. plass i kategorien voksen skjønnlitteratur.

Pallen for mest lånte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. 1. plass Solsøsteren, 2. plass Kongeriket, 3. plass Sommerfuglrommet.

Boka «Solsøsteren» fikk en overlegen seier med hele 120 utlån. På 2. plass er Jo Nesbø med «Kongeriket» som ble utlånt 53 ganger. 3. plassen gikk til Lucinda Rileys «Sommerfuglrommet» som hadde 49 utlån.

- Det skal noe til å hamle opp med utlånstallene til både Riley og Nesbø, så pallplasseringene for voksen skjønn er som forventet. Men både Nina Lykke og Jussi Adler-Olsen er hakk i hæl, sier Berit Fikse som har ansvaret for skjønnlitteratur for voksne ved Verdal bibliotek.

I 2020 hadde også Verdal bibliotek litterær rundreise med 12 reisemål, for å slå et slag for bøker og forfattere fra andre land.

- Den litterære rundreisen ble perfekt i et år som fikk såpass mye hjemmetid og strenge reiserestriksjoner. Vi har hatt stort utlån fra våre utstillinger, og sju personer leverte fulltegnet reisepass innen fristen 10. januar, sier Fikse.

I hele 2020 har Verdal bibliotek hatt litterær rundreise med 12 reisemål. Her er Berit Fikse foran Cuba-utstillingen i desember.

Tabell som viser topp 15 skjønnlitteratur for voksne i 2020

Barnelitteratur: Norsk tegneserie til topps

Mest pop blant barna i 2020 var den norske tegneserieskaperen Malin Falch sin bok «Vikingene og oraklet». Boka er den andre boka i Nordlys-serien og hadde 35 utlån i 2020. Andreplassen gikk til «Kariba» av Daniel Clarke, og 3. plassen gikk til bok nummer 8 i Amuletten-serien, nemlig tegneserieboka «Supernova».

Pall som viser gull til Malin Falch sin Vikingene og oraklet.

Karen Birgitte, bildet er tatt på avslutningsfesten for Sommerles 2020.- Malin Falch sin serie Nordlys har slått godt an her i Verdal. Hennes tre bøker i serien er samtlige inne på Topp 15-lista for barn, og i 2021 skal det satses enda mer på norskproduserte tegneseriebøker. Det er bra, for denne sjangeren er veldig populær – det har eksplodert så mye i det siste at vi har gått tom for hylleplass! sier barne- og ungdomsbibliotekar Karen Birgitte Borud ved Verdal bibliotek.

Men hun gleder seg til å utvide tegneserieavdelinga i år, og for de som liker Nordlys-serien er det bare å glede seg: Neste bok kommer i mars. Selv gleder Borud seg litt ekstra til Egmonts tegneseriedebutanter: Dina Nordlund med «Snøkattprinsen» og Charlotte Sandmæl med «Dragens Øye» – og til tegneserieutgivelsen av Animorphs, en god, gammel science fiction-klassiker som hun tror vil glede mange nye lesere.

Tabell som viser topp 15 bøker for barn.

TOPP 15

Publisert: 15.01.2021 17:05 Sist endret: 12.10.2021 15:20

Verdal bibliotek Johannes Bruns gate 2 7650 Verdal Besøksadr: Rådhusgata 2
Tlf: 95 10 78 22 Faks: - E-post: biblioteket@verdal.kommune.no