tidlig-morgen-grensefjell

Gruppevaksineringen startet onsdag 3. februar

Over 50 verdalinger var innkalt til den første runden med gruppevaksinering i Ørahallen.

-Hittil har koronavaksinene blitt satt ved institusjonene og fastlegekontorene. Dette er en ny milepæl i bekjempelsen av korona, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Selv om gruppevaksineringen som starter onsdag ettermiddag vil være over i løpet av tre-fire timer, er det mye planlegging som ligger bak.

-Vi har rigget oss for at vi skal sette alle vaksinene vi får. Det har vi gjort hittil, og det har vi tenkt å fortsette med, sier beredskapskoordinator John Olav Larsen.

Kommunen får beskjed fra uke til uke. Også på kortere varsel har tildelingene blitt tatt opp eller ned. Vaksinene settes i tråd med de nasjonale retningslinjene. Det innebærer at de eldste får først. I tillegg settes opp til 20 prosent på helsepersonell i kritiske funksjoner.

Alle blir kontaktet
-Du blir kontaktet når vaksinering blir aktuelt for deg, understreker kommuneoverlegen.

Vaksineringen ved kommunens institusjoner går mot slutten. I tillegg har fastleger tatt direkte kontakt med enkelte pasienter for å gjennomføre vaksinering på fastlegekontoret.

-Alle som får dose 1 hos fastlegen, skal også få dose 2 der. Det er viktig at de som skal ha vaksinering hos fastlegen, forholder seg til den invitasjonen. Det kan være at dette ikke blir fanget opp av systemet i helsenorge.no. Får de derfor enda en innkalling, er det den fra fastlegen som gjelder og de kan takke nei til den andre, forklarer beredskapskoordinatoren.

Alle verdalinger har blitt bedt om å opprette, eller sjekke at de har profil på helsenorge.no. For de aller fleste vil innkalling til vaksinering foregå ved at de får varsel der. Ved å logge seg inn, går det an å takke ja eller nei til den oppsatte timen.

-Ved å bruke helsenorge.no går innkallingen digitalt. Dette er sikkert og effektivt både for den enkelte og kommunen, og du blir innkalt ut fra hvor du står i vaksinekøen, sier Larsen.

Samtidig understreker han at de som ikke har profil på helsenorge.no vil bli kontaktet, enten via brev i posten eller på telefon.

Følg råd og opprett profil
-Når det blir hver enkelts tur, kan vi ikke svare på. Det som er sikkert, er at du vil få beskjed når det blir din tur. Det beste du kan gjøre foreløpig er å følge smittevernrådene og opprette profil på helsenorge.no. Framdriften i vaksinasjonen avhenger fullstendig av hvor mange doser vi får fra uke til uke, sier beredskapskoordinatoren.

Med såpass begrensede doser som Verdal har fått hittil, har det bare vært nødvendig å sette av en tredel av Ørahallen til vaksinering. Dette er hallen/gymsalen som inngår i Verdalsøra ungdomsskole/barneskole (Ringveg Nord 1). Både denne uka og neste uke vil det holde med en vaksinasjonsettermiddag-/kveld, selv om også andelen som tildeles helsepersonell settes samtidig. De andre kveldene går aktivitetene som normalt i de to andre delene av hallen.

-Vi har hatt en gjennomgang av bruken av hallen, og prøver så langt det er mulig å begrense innvirkningen. Samtidig må vaksinasjonsarbeidet ha førsteprioritet. Det er bare slik vi som samfunn kan komme tilbake til normalen igjen, sier konstituert kommunedirektør Frode Kvittem.

Beredskapskoordinator Larsen forteller at om Verdal får flere doser, må vaksinasjonsarbeidet rigges opp igjen. Da kan hele hallen bli tatt i bruk, og det kan være aktuelt med vaksinering både på dagtid og kveldstid store deler av uka:
-Dette kan skje på kort varsel. Fordelen er at vi da får vaksinert befolkningen raskere, og blir fortere ferdig med hele situasjonen.

Publisert: 02.02.2021 14:29 Sist endret: 08.02.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS