tidlig-morgen-grensefjell

Innfører rødt nivå i alle skoler og barnehager

Lørdag 9.1. besluttet kriseledelsen i Verdal kommune å innføre rødt nivå ved alle skoler og barnehager i kommunen. - Det innebærer enda sterkere smitteverntiltak, men er ikke det samme som full nedstenging, sier ordfører Pål Sverre Fikse.

Det er det stigende smittetallet i Verdal som er bakgrunnen for at kriseledelsen nå har tatt denne beslutningen. Bare den siste uka har Verdal fått nesten 20 nye tilfeller av påvist koronasmitte.

- Vi begynner å se et mønster der barnefamilier, og dermed skoler og barnehager i økende grad er involvert. Vi er per i dag på 173 smittede per 100.000, noe som klassifiseres som risikonivå 3. Samtidig er det mye som tyder på at vi har etterslep. Det testes mye, og det kommer stadig flere positive testsvar. Det eskalerer, sier kommuneoverlege Ragnhild H. Aunsmo.

Beslutningen er fattet etter den såkalte hasteparagrafen i kommuneloven (§ 11-8). Ordføreren har i ettermiddag skriftlig orientert kommunestyret om vedtaket. Innføringen av rødt nivå ved samtlige skoler og barnehager skal i første omgang vare i 10 dager, dvs. fram til 20. januar.

Under kriseledelsens møte forrige søndag (3. januar) ble det innført rødt nivå for kommunens ungdomsskoler, samt på videregående (fylkeskommunalt), mens barneskolen og barnehagene fortsatt var på gult nivå. Verdal følger slik de nasjonale retningslinjene om å skåne de minste barna mest. Samtidig har situasjonen nå endret seg såpass at kriseledelsen så seg nødt til å også innføre rødt nivå i barnehagene og barneskolene.

Blir informert direkte

- Hva dette innebærer for det enkelte barn og den enkelte familie, vil bli kommunisert direkte fra barnehagen eller skolen de er tilknyttet, sier konstituert kommunedirektør Frode Kvittem.

Barn med foreldre i kritiske samfunnsfunksjoner, samt barn med særskilte behov, vil langt på vei ha det samme tilbudet som de hadde på gult nivå. Andre barn kan oppleve å få et annet tilbud i form av for eksempel mer hjemmeundervisning for barneskoleelever og mer utetid for større barnehagebarn.

- Rødt nivå innebærer at barna fortsatt skal ha et tilbud. Det er ikke det samme som stenging, understreker ordfører Fikse.

Både barnevern, helsestasjon og PPT arbeider som vanlig.

- Innføringen av rødt nivå kommer ikke som noen overraskelse på kommunalt ansatte. Vi har vært gjennom dette tidligere, og vi har svært mange dyktige ansatte som ser løsningene innenfor de rammene smittevernet legger, sier kommunedirektør Kvittem.

Parallelt med innføring av rødt nivå er det også innført en praksis som innebærer at når nærkontakter settes i karantene, da går hele husstanden i karantene. Dette informerte kommunen om i egen sak i går.

Begrens deg!

Kommuneoverlegen kommer med en sterk oppfordring til alle verdalinger om å fortsette det gode smittevernarbeidet vi har fått til i fellesskap siden mars 2020.

- Det er de samme rådene som gjelder: Hold avstand til andre – helst to meter eller mer – også om du er ute. Begrens antallet du er tett sammen med. Det gjelder også om du er utendørs. Og så er det viktig at du holder deg hjemme om du er syk, og tester deg om du kjenner symptomer på Covid-19, sier kommuneoverlege Aunsmo.

Hun oppfordrer verdalingene til å hoppe over nyttårsforsetter som er tenkt gjennomført innendørs på treningssenter:

- Ta deg en tur ut i vintersola, få opp pulsen og vær sosial digitalt i stedet for fysisk!

Publisert: 09.01.2021 17:36 Sist endret: 18.01.2021 22:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS