lundselva2_topp

Koronastatus pr. 09.02.2021

En uke uten smittede. Forrige mandag var sist noen fikk påvist koronasmitte i Verdal.

– Både innbyggere og ansatte har gjort en kjempeinnsats for å få ned smitten. Dette gjør oss godt rustet til nye runder i kampen mot koronaviruset, sier ordfører Pål Sverre Fikse.

Den siste uka har kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo verken fått positive koronaprøver fra verdalinger eller gjestearbeidere i Verdal.
- Det er godt nytt. Det er tydelig at verdalingene klarer å mobilisere når det er behov for det, sier Aunsmo.
Uka før fikk to verdalinger og to gjestearbeidere påvist koronasmitte. Selv om utviklingen lokalt har vært oppløftende den siste perioden, kan ikke det samme sies regionalt og nasjonalt. Også i Verdal følges situasjonen rundt de muterte virusvariantene nøye. Tirsdag var det nytt møte i kriseledelsen.
- Dessverre er det nok bare et tidsspørsmål før de muterte variantene også er her. Foreløpig har ingen av testene som er sendt inn, hatt utslag når det kommer til mutasjoner, sier Aunsmo.

Sammen om maratonen
- Selvfølgelig er koronasituasjonen krevende. Da er det ekstra viktig å se på alt vi som samfunn får til. Vi forholder oss til de retningslinjene vi får. Selv om vi skulle ønske oss at det hele snart er over, er dette en uforutsigbar maraton vi kommer oss gjennom ved å samarbeide og hjelpe hverandre, sier ordfører Pål Sverre Fikse.
Han berømmer ansatte i de ulike sektorene i kommunen.
- Innen ulike regimer klarer vi langt på vei å yte de tilbudene vi skal, enten det er snakk om helse og omsorg, tjenestene som er rettet mot barn og unge, eller de andre områdene av kommunen. Dette sier litt om hvordan vi som enkeltmennesker og organisasjon klarer å mobilisere i en skiftende periode, sier Fikse.

Normalt med reaksjoner
Kommunepsykolog Karianne Holden viser til koronaforskning som tyder på at mange klarer seg godt gjennom pandemien.
- Det gjelder både voksne, ungdommer og barn. Selvfølgelig er det en spesiell situasjon vi befinner oss i. Det er naturlig å få reaksjoner - bli lei og litt ekstra sliten. Men det betyr ikke at du har utviklet en psykisk lidelse. Noen føler seg plaget, andre har knapt reaksjoner. Begge deler er normalt, sier Holden.
Kommunepsykologen mener det er ekstra viktig å være oppmerksom på de som er sårbare og opplever situasjonen som særlig vanskelig.
- I denne gruppa er det dessverre flere som har fått det vanskeligere under pandemien. Dette jobber vi med i kommunen, men det er også mye du som medmenneske kan gjøre. Ta en telefon, send en melding, vis omsorg, oppfordrer Holden.

Anerkjenn og gi håp
Har du ansvar for barn eller ungdom, understreker kommunepsykologen at det er viktig å anerkjenne når de går inn eller ut av frustrasjoner knyttet til koronasituasjonen.
- Det er grunnleggende å bekrefte at det de kjenner på er noe du forstår. Samtidig er det etterpå viktig å løfte blikket og fokusere på alt vi får til. Selv om det kan være tøft innimellom, klarer vi oss. Mennesker har en enestående evne til tilpasning, og det kan bety mye for ditt barn eller din ungdom at du trekker fram den mestringen som tross alt kommer fram i vårt møte med pandemien, sier Holden, og tilføyer:
- Sammen kommer vi oss gjennom det.

Publisert: 09.02.2021 15:05 Sist endret: 12.02.2021 12:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS