smittebegrensning1

Nesten 1000 verdalinger er vaksinert

- Vi fortsetter å sette alle koronavaksinene vi får. Neste uke vil 1000 verdalinger være vaksinert, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

Halvparten vil ha fått begge dosene, og regnes som fullvaksinerte.

- Det er gledelig at det går framover. Vi har vaksinert i tråd med de nasjonale retningslinjene der de eldste har høyest prioritert, nest etter sykehjemsbeboerne, sier Aunsmo.

Ved årsskiftet hadde kommunen rigget seg for massevaksinering. De tildelte dosene fra uke til uke har imidlertid ikke vært flere enn at det har blitt nedskalert til gruppevaksinering. I Verdal gjør også fastlegene en del av arbeidet, og det settes fortsatt koronavaksiner på flere av legekontorene.

- Verdalingene skal være sikre på at vi benytter alle de vaksinene vi får, og tar ut så mange doser av glassene som mulig, sier kommuneoverlegen.

Enda viktigere med testing
Aunsmo understreker at tilgangen på vaksiner ikke er større enn at vi som samfunn må klare å forholde oss til koronarestriksjonene i noen måneder til.

- Nasjonalt øker smitten. De muterte variantene er i ferd med å overta. De er mer smittsomme og godt smittevern er derfor enda viktigere enn før, sier kommuneoverlegen og tilføyer:

- Test deg om du har symptomer. Vi er akkurat ferdig med vinterferien. Kanskje har noen fartet litt, hatt besøk. For å si det enkelt: Lurer du på om du skal teste deg, så gjør du det. Testing og smittesporing er avgjørende verktøy for at vi som samfunn skal klare å holde koronasmitten nede.

Enkle råd mot smitte
Ikke siden 1. februar har Verdal hatt bekreftede koronatilfeller.

- I Oslo er smitten på vei opp igjen. Vi har sett at vi ligger litt etter utviklingen på det sentrale østlandsområdet, og befinner oss nok i en kritisk fase. Nettopp derfor er det så viktig å fortsette det gode arbeidet med smittevern, sier Aunsmo og minner om fire enkle grep alle kan bidra med:

• Hold deg hjemme hvis du er syk, og test deg (også om du bare har milde symptomer).
  • Hold avstand til andre (helst to meter), og bruk munnbind der dette ikke er mulig (f.eks. på butikken).
  • Ha god håndhygiene.
  • Begrens sosial omgang. Vær sammen med få, og de samme over tid.

- Slik det ser ut nå, vil det nok ha blitt sommer før vi har vaksinert såpass mange verdalinger at vi ikke trenger å forholde oss til koronatiltak lenger, sier Aunsmo.

Starter vaksinering i paviljongen
Også de to neste ukene vil det foregå gruppevaksinering av eldre i Ørahallen. Parallelt vil det startes opp med vaksinering av helsepersonell i paviljongen ved Verdal rådhus.

- Det er en tredel av Ørahallen som er avsatt til vaksinering. Resten av hallen brukes som vanlig til gymtimer på barne- og ungdomsskolen. Når det gjelder idrettens bruk av Ørahallen, har kommunen funnet tider for en del lag og foreninger i Verdalshallen fram til sommeren slik at aktivitetene kan gå tilnærmet normalt, sier beredskapskoordinator John Olav Larsen, og tilføyer at det i Ørahallen vil bli tilpasset aktivitet for noen lag og foreninger. Kommunens mål er å holde barne- og ungdomsaktiviteten i gang.

Du får vaksine-beskjed
Siden Verdals tildelte vaksinedoser så langt har vært moderate, vil all vaksinering fra og med uke 11 kun foregå i paviljongen ved rådhuset.

- Foreløpig har det ikke blitt den massevaksineringen vi ble bedt om å forberede. For å skåne barn og unge så mye som mulig, flyttes gruppevaksineringen fra Ørahallen til paviljongen i midten av mars, sier Larsen.

Beredskapskoordinatoren understreker at alle vil bli kontaktet og informert om både oppmøtetid og -sted når vaksinering blir aktuelt for den enkelte.

- Det går gradvis framover. Det beste du kan gjøre nå er å følge smittevernrådene og sjekke at du har en oppdatert profil på helsenorge.no. Det er der innkallingen vil komme for de aller fleste, avslutter Larsen.

Spørsmål og svar om vaksinering.

Publisert: 02.03.2021 16:08 Sist endret: 10.03.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS