lundselva1_topp

Husk å holde avstand

Tirsdag fikk vi den første bekreftelsen på at koronasmitten har nådd Verdal. Det er en påminnelse om hvor viktig det er med god håndhygiene, og det at vi alle holder god avstand til hverandre.

Kommuneoverlege i Verdal, Ragnhild Aunsmo, viser til at god hygiene og sosial distansering er to viktige tiltak vi alle kan bidra med for å begrense og forsinke utbrudd av koronaviruset (covid-19). Folkehelseinstituttet har nå kommet med oppdaterte råd når det gjelder sosial distansering. Disse gjelder både for befolkningen generelt, de som er i hjemmekarantene og de som syke og er isolert.

Tiltakene er strengere jo større smittefare du kan utgjøre. Befolkningen generelt er ikke i karantene, men skal holde større avstand enn vanlig. De som kan være smittet, men ikke er syke, er i karantene. De som er syke skal være i isolering.

Verdal kommune følger de sentrale myndighetenes råd om hvordan vi skal opptre for å minimere videre smitte. Vi gir deg derfor de siste presiseringene fra Folkehelseinstituttet:

Tiltak som gjelder befolkningen generelt

• Hvis du får feber eller luftveissymptomer skal du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
  • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
  • Dere som bor sammen kan omgås normalt, utover det anbefales å begrense håndhilsing, kyssing og klemming.
  • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
  • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
  • Friske barn kan være sammen, men i små grupper og både ute og inne.
  • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
  • For deg som tilhører en risikogruppe, er disse rådene ekstra viktige.
  • Pass på hverandre, unngå stigmatisering og utestenging. Kjenner du noen som bor alene så ring litt oftere enn før.

Personer som er blitt satt i hjemmekarantene er friske, men har vært i en situasjon der smitte kan ha skjedd.

Dette gjelder for de som er i hjemmekarantene

• Skal ikke gå på skole eller jobb.
  • Dere som bor sammen kan omgås normalt.
  • Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
  • Skal ikke ta offentlig transport.
  • Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
  • Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for å holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
  • Kan gå tur ute, men hold minst 1, og helst 2 meters avstand til andre.
  • Skal være årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg så snart som mulig.

Hovedpoenget med karantene er å sikre at du ikke smitter andre før du selv utvikler symptomer.

Personer som er helt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse kan bli unntatt fra karanteneplikten når de er på jobb.

De som får påvist eller testes for covid-19 må isoleres – hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted.

Dette gjelder for personer i isolering

• Skal ikke gå ut.
  • Hold helst 2 meters avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
  • Hvis mulig, eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
  • Hjemmet bør rengjøres hyppig.
  • Ring helsevesenet ved behov for legehjelp.
  • De du bor sammen med skal være i karantene.
  • Isoleringen varer til legen sier at du er smittefri, normalt 7 dager etter du er helt frisk.

Råd og informasjon til befolkningen fra Folkehelseinstituttet

Råd og informasjon til befolkningen fra Helsenorge

Publisert: 18.03.2020 09:52 Sist endret: 20.03.2020 14:39