koronameter

Unngå nye og mer inngripende tiltak, følg disse rådene!

Etter jula har Verdal opplevd en betydelig økning i koronasmitte. Kommunen ser tydelig sammenheng mellom smittetilfellene og situasjonen er ikke ute av kontroll. For å unngå innføring av nye og mer inngripende tiltak, bes alle følge de samme rådene.

En konsekvens ved at flere blir smittet er at smittemønstrene framstår tydeligere. For Verdals del innebærer det at nye tilfeller bekrefter det vi har hatt som teori om smittekilder og smitteveier.

- I det siste har det hovedsakelig vært unge folk som er blitt smittet. Fellesnevneren er møter mellom mennesker. Derfor må alle fortsatt møte færrest mulig, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

I dagens møte i kriseledelsen er det vurdert at det per i dag ikke er nødvendig å innføre enda mer inngripende tiltak, som å stenge sosiale arenaer som kino, bibliotek, restauranter, treningssentre osv.

Dette fordrer imidlertid at Verdals innbyggere etterlever de statlige tiltak og anbefalinger som faktisk gjelder.

Det betyr:

• Unngå besøk hjemme
  • Må du møte noen på offentlig sted, ikke vær flere enn maksimalt 5 personer – og hold god avstand, ute som inne
  • Bruk munnbind der folk ferdes og det er vanskelig å holde god avstand

- Det er et mål å få brakt skoler og barnehager ned til gult nivå så raskt som mulig. Det er viktig å skåne de aller minste, barn og unge. For å få til dette oppfordres alle til å etterleve de nasjonale råd og anbefalinger. Om vi ikke lykkes med dette, vil rødt nivå måtte forlenges og enda strengere tiltak rettet mot sosiale møteplasser innføres. Og da snakker vi om en periode på minst 14 dager av gangen, advarer kommunedirektør Frode Kvittem.

De siste 14 dagene har smittenivået i Verdal ligger på 448 tilfeller per 100.000 innbyggere. Det er mørkerødt. I går ble det påvist 11 nye smittetilfeller, altså 4 flere enn det som kom med på rapporteringen kl. 17:00. Totalt er det påvist 66 nye smittetilfeller i løpet av den siste uka. Flesteparten av disse satt allerede i karantene takket være tidlig varsel fra de som har fått påvist smitte og fra kommunens smittesporingsteam.

Tidligere har alle koronatester blitt sendt til St. Olavs hospital i Trondheim. Nå har også sykehuset i Levanger fått etablert et eget laboratorium for avlesing av tester, noe som vi gi raskere svar på koronatestene. Raskere svar gir bedre muligheter til å begrense smitten i både omfang og hastighet.

Dagens budskap ved inngangen til helga er altså enkelt:
Hold deg hjemme, unngå besøk. Dersom du likevel må ut blant folk, ikke vær flere enn maksimalt fem personer samlet, og bruk munnbind der folk ferdes.

Publisert: 15.01.2021 14:09 Sist endret: 21.01.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS