koronameter

Vaksineringen er igang!

I dag fikk beboere ved Ørmelen bo- og helsetun Verdals første vaksiner mot Covid-19. Aller først ut var Bjørn Andersson.

Klokka 13 tirsdag 5. januar var det ekstra god stemning ved avdeling Fredheim på Ørmelen bo- og helsetun. Bjørn Andersson hadde tatt plass i stolen for at sykepleier Tone Schei skulle få sette Verdals første koronavaksine. At det ble nettopp hans arm, var Andersson godt fornøyd med.

- Det var stor stemning, ja. Vi gratulerte hverandre så fort den første vaksinen var satt, sier Ingunn Sund Forbord som leder avdelingen.

Fornøyd er også kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo.

- Dette er stort. Endelig er vi i gang med vaksineringen! sier hun gledesstrålende.

Kommuneoverlegen har blitt vant til lange arbeidsdager. De siste ukene har det lokalt vært en smittetopp som har resultert i at mye arbeid har gått til smittesporing og iverksetting av tiltak for å begrense ytterligere spredning av korona.

- Nettopp derfor er det så flott at vi nå har kommet i gang med vaksinering. Forhåpentligvis er dette begynnelsen på slutten, sier Aunsmo.

55 + 35 doser
Denne uka, i uke 1 av 2021, har Verdal blitt tildelt 55 doser av vaksinen fra Pfizer. Kommunen følger de nasjonale prioriteringene, noe som innebærer at de første som får tilbud om vaksinering, er alle som bor på kommunens institusjoner. Deretter vil de eldste aldersgruppene få muligheten. Utsatt helsepersonell er også prioritert.

- I uke 2 vil vi få 35 doser, og vaksineringen på institusjonene vil fortsette. Av de tildelte koronavaksinene, kan helsepersonell få inntil 20 prosent. Det innebærer at i uke 2 vil sju helsepersonell i kritiske funksjoner, også ha muligheten til å bli vaksinert, sier Brit Kverkild som leder kommunens helsesykepleiere.

Koronavaksinene kommer i små beholdere som rommer fem og fem vaksiner. Disse må blandes med saltvann og trekkes opp i sprøyter før vaksinen er klar til bruk.

- Det har kommet nye prosedyrer som gjør at vi skal klare å få enda mer av innholdet. Er vi nøyaktige og klarer å utnytte hver eneste dråpe, vil vi klare å få satt en til to ekstra vaksiner per glass, sier Aunsmo.

Alle blir kontaktet
I tillegg til arbeidet med å begrense og spore smitte, jobber kommunen med å planlegge for vaksinering av alle verdalinger. Antallet vaksiner kommunen mottar, varsles fra uke til uke.

- Dette innebærer at vi må planlegge for å kunne vaksinere alt fra 35 til 3500 innbyggere, sier Aunsmo, og tilføyer:

- Det som er sikkert er at det vil ta litt tid før massevaksineringen begynner. Derfor er det foreløpig ingen som skal foreta seg noe. Du vil bli kontaktet når vaksinering blir aktuelt for deg.

Beredskapskoordinator John Olav Larsen forteller at Ørahallen (ved Verdalsøra ungdomsskole) er det mest aktuelle stedet for vaksinering når det brede lag av befolkningen får tilbudet.

- Det er flere forhold som må være til stede, og vi har vurdert ulike alternativ og kommet fram til at dette er det beste, sier Larsen.

Beredskapskoordinatoren viser til at det må være tilgang på håndvasker og toalett, samt være parkeringsmuligheter for flere hundre personer hver eneste kveld. Det må også være mulig å skille de som går inn og ut, i tillegg til at det skal være tilgang på et vaktrom for en lege.

- Selvfølgelig må det i tillegg være mulig å sørge for effektivt smittevern i form av tilstrekkelig avstand mellom alle som kommer og muligheten for å gjøre skikkelig rent mellom hver vaksinering. Nettilgang er også viktig, slik at registreringen av vaksineringen foregår slik den skal, sier Larsen.

Melder seg til ekstra innsats
- Det er tenkt at massevaksineringen skal foregå på ettermiddags- og kveldstid på hverdagene. Forhåpentligvis vil dette gå effektivt for seg, slik at det bare blir snakk om en begrenset periode, tilføyer Kverkild.

For å få full effekt av Pfizer-vaksinen, må alle få to doser. Det innebærer at alle skal vaksineres på nytt cirka tre uker etter at de fikk første dose.

120 av kommunens ansatte har meldt seg til innsats i vaksinasjonsarbeidet. Dette kommer i tillegg til de ordinære arbeidsoppgavene den enkelte har, og vil bli lønnet deretter.

- Helsepersonell har en nøkkelrolle, men det er også mange andre oppgaver som skal løses i en ekstraordinær situasjon som en massevaksinasjon innebærer. Vi vil også etablere et samarbeid med frivillige, sier Larsen.

Publisert: 05.01.2021 16:25 Sist endret: 13.01.2021 00:54

Nettredaktør: Ove Haugrud Ansvarlig redaktør: Geir Olav Jensen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS