Rådmannens innstilling:
- Reviderte retningslinjer for etableringsstønad for flyktninger vedtas.
- Vedtak om slik stønad fattes i henhold til forvaltningslovens § 2b (enkeltvedtak).
Vedlegg:
- Vedtak sak 12/17
- Retningslinjer for etablering nyankomne
- Retningslinjer for etablering familiegjenforente
- Forslag på nye retningslinjer nyankomne
- Forslag på nye retningslinjer familiegjenforente
https://www.udi.no/ord-og-begreper/krav-til-inntekt-i-familieinnvandringssaker/
Andre saksdokumenter (ikke vedlagt, utsendt tidligere):
Ingen.
Saksopplysninger:
Kommunestyret vedtok i sak 12/17 retningslinjer for etableringsstønad for flyktninger i Verdal kommune. Det ble foretatt en intern revidering 25.01.2017.
I 2017, da virksomhetsområdet var relativt nytt i organisasjonen, var det et behov for å få på plass et sett av retningslinjer og rutiner knyttet til bosetting av flyktninger.
Det var viktig for ansatte å ha retningslinjer å forholde seg i sitt arbeid, ikke minst sett fra et likebehandlingsperspektiv.
Behovet er ikke mindre i dag, men virksomhetsområdet opplever en omstilling- og endringsprosess som gjør det nødvendig å foreta justeringer i retningslinjene.
Siden 2017 gang har verden forandret seg, og flyktningestrømmen har avtatt betraktelig. Det merkes blant annet i anmodningene kommunen har mottatt fra IMDi de to siste årene, og følgelig er virksomhetsområdets økonomiske rammer redusert for å tilpasse til realitetene i den nasjonale mottaks- og bosettingspolitikken.
Retningslinjene gjelder for flyktninger fra asylmottak og overføringsflyktninger, og retningslinjer for familiegjenforening. I retningslinjene for flyktninger fremkommer det at det gis økonomisk ytelse til livsopphold, dekning av husleie og strøm i påvente av oppstart i Introduksjonsprogram jf. Introduksjonslovens § 3 annet ledd.
Økonomisk ytelse til livsopphold endres ikke, da det anses som nødvendig for en god og trygg bosetting.
Det foreslås å redusere:
- grunnbeløp
- dekning av fritidsaktivitet
Det foreslås å ta bort:
- Innkjøp av sykkel og hjelm
For familiegjenforente foreslås nye retningslinjer, da familiegjenforening er et privat anliggende og herboende har ansvar for alle økonomiske utgifter. Dette i tråd med de krav som UDI stiller til familiegjenforening.
Totalt vil reduksjon i etablering gi en innsparing på kr. 200 000,00. Denne reduksjon er lagt inn i vedtatt budsjett 2020.
Vurdering:
Rådmannen mener at denne endring er nødvendig for å holde vedtatte budsjettramme, tilpasset til de faktiske mottaks- og bosettingsrealitetene. Samtidig er det riktig å påpeke at det øker risiko for utenforskap og dårligere inkludering. Det vil omfatte familier som bosettes i 2020 og årene framover.
