Plan og samfunn 12.03.2019 - PS 20/19 Sikringstiltak mot erosjon i Helgåa ved Åkerenget, Skjækerfossen, Helgådalen

Saksbehandler : Oddvar Govasmark

Arkivref : 2019/796 - /

Komite Plan og samfunn 12.03.2019 20/19
Formannskap
Kommunestyret

1. Kommunestyret garanterer for et distriktstilskudd på 20 % av anleggskostnad for sikring i Helgåa i samsvar med planer utarbeidet av NVE. Distriktsandelen er beregnet til kr 180.000,- eks mva av totalbeløpet som er beregnet til kr 900.000,- eks mva. NVE dekker resterende kostnader.
  2. Utgiften på kr 180.000,- eks mva dekkes ved bruk av disposisjonsfondet.
  3. Rådmannen gis fullmakt til å gjøre de budsjettmessige endringer.

1. Kommunevedtak
  2. Tiltaksplan

Tiltaket omfatter reparasjon og forsterkning av eksisterende erosjonssikring langs Helgåa ved Åkerenget. Tiltaket er ment å sikre 5 boligeiendommer, dyrkajord og infrastruktur i et område der elvene Helgåa og Skjækra møtes.

I vedlagte dokument «kommunevedtak» vil NVE at kommunen forplikter seg til

• Å betale en distriktsandel etter fakturering fra NVE. Andelen utgjør 20 % av faktisk medgåtte utgifter. NVE dekker 80 %.
  • Å drifte anlegget med nødvendig ettersyn, eventuelt skjøtsel.
  • Å føre tilsyn med anlegget.
  • Å være tiltakshaver for anlegget.
  • Å avklare tiltaket i forhold til plan- og bygningsloven og arealplanvedtak.
  • Å bistå med opplysninger som er nødvendig for gjennomføring av anlegget inkludert nabovarsling.
  • Å gi NVE nødvendige fullmakter til å gjennomføre anlegget.

Eksisterende erosjonssikringstiltak, NVE 4121, er skadet og bør/må repareres. Anlegget er ekstra påkjent som følge av at grusavsetning på motsatt side har ført til at isgangene i Helgåa styres mer eller mindre rett mot tiltaket. Isgangene har medført stadige utrasinger av stein i den eksisterende sikringen og graving i skråningen bak sikringen.

Sikringen er skadet over en strekning på ca 150 meter og graving/utrasing i skråningen kan over tid true 5 boliger ved Åkerenget.

Rådmannen anbefaler at reparasjon og forsterkning gjennomføres i samsvar med plan utarbeidet av NVE og at kommunen forplikter seg ved å signere vedlagte «kommunevedtak.».

Publisert: 14.08.2013 08:00 Sist endret: 06.03.2019 13:25